Allt billigare med elbil?

Det är billigare att äga en elbil än att äga en vanlig bensin, eller dieselbil. Det ska sägas med förbehållet att det fortfarande är dyrare att köpa elbilen än att köpa bensin- eller dieselbilar. Även om vi får ett grönt avdrag för att köpa elbilar, så ligger priserna på nästan dubbelt upp jämfört med bensin-/dieselbilar. Så man får satsa lite mer för att köra miljövänligt.

Opel Corsa är nästan dubbelt så dyr som elbil

Den billigaste elbilen om vi tittar på en populär bilhandlare, Hedins bil, har en liten Opel Corsa som går på 269 900, och är 1 år gammal. Samtidigt går en Opel Corsa med bensin på 199 000 kronor. Så i princip kan man konstatera att elbilar är nästan dubbelt så dyra som bensin- eller diesel bilarna.
Dagens Industri spår dessutom att priset på elbilarna kommer att gå under priset på bensin- och dieselbilarna redan år 2030, om 9 år.
Men ska man tro bilhandlarna själva är det mycket billigare att äga en elbil. Dels beror det på att elen fortfarande är billigare än bensinen.

Dyrt med bensinbil

Med Miljöpartiets hjälp har svenska myndigheter lagt på en hög skatt på bensin och diesel, vilket har gjort den väldigt dyr. På så sätt har regeringen gjort det billigare att äga elbil.
Bilhandlaren Polestar påpekar att elbilen har färre komponenter i växellådan som kan gå sönder än bensin- och diesel bilarna. Dessutom är drivlinan enklare och inte behöver någon olja. Därför sliter bromssystemet mindre på bromsklossarna.Däremot kan däcken på en elbil slitas mer på elbilarna på grund av ett högre vridmoment och en större tyngd. För övrigt sägs det att elbilarna inte går lika mycket sönder som bensin- och diesel bilarna.

2025 kan elbilarna gå om bensinbilar

Redan om 4 år tror till exempel att bilpriserna kommer att vara lika för elbilar, bensin- och diesel bilarna. Även forskare, exempelvis på Högskolan i Gävle, tror att priserna för elbilar kommer att vara lägre för elbilar redan 2030. Blir det så att elbilarna både kommer att vara billigare att köpa in och att behålla, så uteblir ju incitamenten att äga en bensin- eller diesel bil.

Det som ännu fattas för att kunna köra elbil obehindrat är att vi får tillräckligt med laddstolpar. Att ladda bilen under tiden som man handlar eller shoppar är ju inte så stor idé. Det tar ändå så pass lång tid att ladda en elbil, att det bästa ändå är att kunna ladda elbilarna under natten då elbilarna  ändå står still. Så det innebär ju att villaägarna, och bostadsrättsföreningarna får skaffa sina egna laddstolpar själva. Möjligen är det stadens ansvar att installera laddstolpar invid hyreshusens parkeringar och garage.