Det perfekta köket: 6 essentiella egenskaper

Att planera den perfekta köksdesignen handlar om mer än snygga köksluckor och färgscheman. Nedan hittar du en liten guide till vad du ska tänka på och prioritera vid köksbygge eller köksrenovering.

Vad gör ett kök perfekt?

Det finns många faktorer som bidrar till att ett kök är både praktiskt och trevligt att vistas eller laga mat i, men vi har begränsat dem till de 6 viktigaste egenskaperna som ett perfekt kök måste ha:

1. Ett perfekt kök har gott om förvaring och diskutrymme

En av de viktigaste egenskaperna hos ett idealiskt kök är gott om förvaring. Den mest uppenbara fördelen med detta är möjligheten att lagra produkter och apparater utom synhåll, vilket gör att ditt kök ser rent och organiserat ut även efter att du har storhandlat mat. Rena bänkskivor är också mer hygieniska, eftersom mindre röran möjliggör snabb och grundlig torkning.

Tänk noga på vad du behöver behålla i ditt kök och välj möbler som passar i kökets layout. Undersök platsbesparande möbler såsom utdragbara skåpställ eller djupa lådor. Vid köksrenovering är det en bra idé att först göra en inventering av alla dina köksredskap och apparater för att ta reda på exakt vad du behöver köpa nytt eller slänga bort.

mitt skafferi

2. Det perfekta köket har välplacerade arbetsytor

När du planerar ditt kök är en av de viktigaste sakerna att tänka på arbetsytorna. Du kan göra detta genom att helt enkelt ordna dina primära arbetsstationer, kyl, handfat och spis, i form av en triangel. Denna layout gör att du kan flytta mellan de tre arbetsstationerna snabbt och effektivt.

Om du gillar att laga mat kommer din köksbänkskiva behöva vara hållbar. För att hjälpa dig att bestämma vilken typ av bänkskiva du ska skaffa, överväga hur du använder ditt kök. Tänk på hur mycket slitage vissa områden i ditt kök kommer att få, eftersom detta kommer att avgöra hur hållbar din bänkskiva behöver vara.

3. En öppen planlösning är perfekt för ett perfekt kök

Ett kök med öppen planlösning kommer omedelbart att förbättra ditt hem genom att skapa en känsla av utrymme och flöde. Matlagaren kan delta i konversationen medan de förbereder måltider och mer ventilation garanterar minimal matlagningslukt. 

4. Högkvalitativa apparater bidrar till ett perfekt kök

När du handlar apparater till ditt perfekta kök är det viktigt att komma ihåg att du får vad du betalar för. En billigare produkt kan ibland verka som ett bra alternativ, men att betala lite mer sparar tid och pengar på lång sikt, eftersom reparationer blir kostsamma och en rostig diskbänk eller ugn förstör utseendet på ditt fantastiska kök!

5. Skiktad belysning

Så snart du har planerat ditt köks layout, tänk på var du placerar belysningen. Du vill alltid skapa ett belysningsschema som är både praktiskt och snyggt i ditt utrymme. Strålkastare kan med fördel placeras under vägghängda skåpen och fläkten för att lysa upp bänkskivorna i omkretsen, medan takljus är perfekta för att belysa mitten av rummet och diskbänken.

6. Ett slitstarkt golv

I ett så pass frekventerat rum som köket är golvet ytterst viktigt. Det finns många olika golvmaterial du kan välja mellan, inklusive natursten, betong, keramiska plattor och porslin. Du kan också välja mellan vackra trägolv, men ta expertråd om hur du tätar trägolvet och skyddar det mot vattenskador.

Tänk på hur ditt golv kommer att passa med resten av ditt köksschema och om du vill ändra ditt kök utseendemässigt i framtiden. En klassisk design som kakel fungerar med de flesta köksstilar och färger. Ett mönstrat golv kan dock se fantastiskt ut och om du verkligen älskar designen kan det vara värt att vara ett modigt, innovativt golvval.