Dags att se över taket

Är det dags att se över taket? Alla villaägare, har nästan konstant dåligt samvete över saker och ting som kan dyka upp med den egna villan. Taket är en sådan del av huset som oftast brukar leda till dåligt samvete. Så varför inte ta tjuren vid hornen och gå upp på taket? Du kommer väl ihåg att du alltid ska bära säkerhetssele, med ett rep som fästs på taket, ett ankarfäste så snart du är uppe på taket?

Så kan du se fel på taket

Innan du går upp på taket kan du titta under taket. Om ni har någon vind där du kan lysa på med ficklampa så kan du få en bra bild av vad som händer ovanpå taket. Titta först på taket underifrån. Ser du några förändringar? Titta på alla skarvar; närmast skorsten, kring eventuella takfönster och rörgenomgångar. Det är takets svaga punkter.

Dags att gå upp på taket

När du har tittat klart är det sedan dags att gå upp på taket och se över det. Det första du behöver göra är att se över alla takpannor. Ligger de rätt? Har någon lossnat? Har du inte tegelpannor bör du titta på det material som du har på taket. Ser du något som precis har gått sönder är det mycket viktigt att du genast åtgärdar det så att du inte får in fukt från taket. Så ett bra tips är att alltid ha hemma vattenfast tätningsmassa, kraftig plastfolie, självhäftande takpapp, så att du kan skydda taket mot den kraftigaste skadan. Sedan bör du alltid ringa en professionell takläggare som kan komma och reparera skadan ordentligt innan den blir för stor.