Fönsterbyte för en BRF

I förra veckan såg jag två män med bygghjälmar som klättrade upp och ner på en fastighet här i Mölndal (närmare bestämt i Bifrost). De har smällt upp en massa byggställningar på flera hus här, som antagligen är bostadsrättsföreningar. 

Men det intressanta var inte deras byggställningar utan det som jag såg: att de  hissade ett fönster med rep. Först trodde jag att de för hand hissade ner fönstret bara med ett rep. Sedan såg jag att den ena av dem, vevade i en vinsch och insåg att jag inte längre behövde vara så imponerade av armstyrkan hos de som renoverade fasaden. Tänk så fiffigt med en vinsch som satt fast på byggställningen, tänkte jag och gick vidare. 

De byter fönster – i slutet på november

Sedan dess har jag gått förbi samma fastighet och sett samma hantverkare många gånger. Jag har sett att de byter fönster på hela byggnaden. Det måste ju vara väldigt kallt att riva ut fönster i november. Jag menar, de river ju ut alla fönster i bostadsrättsföreningen och monterar nya fönster.

Sedan när jag tyckt synd om de som bor i lägenheterna insåg jag att de fönsterskydd som isolerade lägenheten. Allt för att de som får det renoverat inte ska lida någon nöd medan fönsterbytet sker.

Hur bestämmer man vilka slags fönster som passar till en hel BRF?

Vad dyrt det måste vara att byta fönster på en hel BRF. Det tryggaste är väl att när man byter fönster till en hel BRF så byter man väl till likadana fönster, men är inte det väldigt tråkigt? Tänk om man vill förändra fasaden? Måla om den? Få nya och pigga färger på fönster och dörrar? Kan man måla om de nya och moderna fönster som inte ens är tillverkade i trä längre?

Jag vet att här i Mölndal har de ett företag som heter Doowin och har ett showroom, bara för fönster och dörrar. Dit kan man gå dit och ta mått, prata med de som säljer dem och få information. Visserligen kan man ju se hur fönster ser ut på nätet, men det är ju inte alltid som man riktigt får uppfattningen om hur de ser ut i verkligheten. Och så kan man ju alltid fråga om det går att måla om fönster som är gjorda i nya material.